Αφηγηματική Εδεσσαϊκή Τζαζ με προεκτάσεις..
Χάρης Λαμπράκης Νέυ
Κυριάκος Ταπάκης Ούτι, Μαντόλα
Dine Doneff Κοντραμπάσο, Κρουστά, Φωνή
Όραση καθημερινή και όνειρα της νύχτας.
Ήχοι και συνειρμοί -δίχως συγκεκριμένη μέθοδο και άλλες συνταγές- υπό την επήρεια της συγκεντρωτικής έκδοσης Μαύρο Δάσος (1958-1986) του Εδεσσαίου ποιητή Μάρκου Μέσκου από τις εκδόσεις Νεφέλη.
Καθώς η βαρβαρότητα της εποχής σιδερώνει με τα πέλματά της την αθωώτητά μας.
Dine Doneff - Κώστας Θεοδώρου
O Κώστας Θεοδώρου ή Dine Doneff με καταγωγή από την ορεινή Πέλλα, πρωτοεμφανίζεται σαν μουσικοσυνθέτης το 1987 με τον δίσκο Νώε από την Ano Kato Records ενώ παράλληλα την ίδια εποχή συμμετέχει στην Λοξή Φάλλαγγα του Νίκου Παπάζογλου. Τη δεκαετία του ’90 δουλεύει σαν ενορχηστρωτής και παραγωγός σε έργα συνθετών και τραγουδοποιών ενώ παράλληλα ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σαν νομάς εκτός συνόρων, ηχογραφώντας δική του μουσική. Από το 2001, είναι μέλος του μουσικού συνόλου Primavera en Salonico. Την περίοδο 2002-2005, διδάσκει στο ΤΕΙ Ηπείρου και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κατόπιν, και υπό την φαντασιακή ύπαρξη της no bizz productions, γίνεται ο άξονας εννενήντα εννέα (99) αυτοσχέδιων ανοικτών προβών σε μορφή παράστασης με είσοδο ελεύθερη, μετατρέποντας ένα μικρό υπόγειο θέατρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σημείο αναφοράς την περίοδο μεταξύ 2005–2011. Παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 2014 ζει στο Μόναχο.
www.dinedoneff.com www.ecmrecords.com www.neredmusic.eu
Born in West Germany to Macedonian parents
and raised in the Northern Greek prefecture of Edessa,
Dine Doneff (or Kostas Theodorou, his Greek citizenship name)
has been active as a musician and composer since the mid-eighties.
Faced with the choice between school and music,
he left his home village and fled to Thessaloniki.
Educated his inner soul by exploring life through music,
he became a self taught musician.
By the 90’s he was working as an arranger, ensemble director and producer
on studio recordings. Alternating between touring abroad, he joined the group
Savina Yannatou & Primavera en Salonico in 2001, with four albums released by ECM;
From 2002 to 2005 he taught at the Technical Education Institute of Epirus
and the University of Macedonia.
Later, under the fictional auspices of ‘no bizz productions’, he became the pivot,
and inspiration, of ninety nine (99), improvised public rehearsal performances
in a small underground theatre in Thessaloniki from 2005 to 2011 involving onstage
encounters between Doneff and musicians, dancers, actors, poets and visual artists.
Interludes of composing for the theatre and silver screen interspersed with forays into
theatre direction and, under the name of Tome Rapovina, directing and editing short films.
From 2014 to 2016, he worked as a composer and actor with the Kammerpiele ,
in Munich and the Thalia Theater in Hamburg and from 2014 he has been living in
Munich.
As a result of his appearance as an ECM artist, Dine Doneff
together with painter & photographer Fotini Potamia,
proceeds to building up the label “neRED music”
following a suggestion of Manfred Eicher,
ECM’s founder and producer.
The label’s first release is the album “Rousilvo”,
which will be marketed in cooperation
with ECM Records.
Collaborations with (among others):
Danny Hayes, Frank Köllges, Michalis Siganidis,
Ara Dinkjan, Arto Tunçboyaciyan, Petro Lukas Chalkias,
Luis Sclavis, Michel Godard, Sainkho Namtchylak,
Theodosii Spassov, Takis Farazis, Argiris Bakirtzis,
Ziad Rajab, Floros Floridis, Haig Yazdjian, Yannis Thomas,
Christian Reiner, Anja Lechner, Natalia Mann, Luk Perceval...
Χάρης Λαμπράκης - Harris Lambrakis
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική ήταν ο πατέρας του, ο ζωγράφος Γιώργος Λαμπράκης. Στη συνέχεια είχε δασκάλους τον Μάριο Μαυροειδή και τη Θοδώρα Βάρσου στη μουσική, τη Σύλβια Κουτρούλη και τον Ömer Erdoğdular στο νέυ, τον Γιάννη Ιωαννίδη στη σύνθεση (υποτροφία, Ωδείο Φ. Νάκας) και τον Ιωάννη Αρβανίτη και τον Βασίλη Μπαραμπούτη στη βυζαντινή μουσική. Από το 2000 διδάσκει νέυ σε ωδεία των Αθηνών (Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών, Μουσική Σχολή Σίμωνα Καρά). Επίσης, δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί με διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Bijan Chemirani, η Δόμνα Σαμίου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Haig Yazdjian, ο Ross Daly, ο Στέλιος Πετράκης, ο Κώστας Τατσάκης, ο Michel Doneda, ο Miguel Gil κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα (Primavera en Salonico, OnEira, Occasional Dream, Project 37 κ.ά.). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία (ECM, Helico, Λύρα κ.ά.) ως μουσικός και συνθέτης και σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, Αφρική) παίζοντας παραδοσιακή, τζαζ, world, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Πήρε μέρος στην 1η διεθνή συνάντηση νέυ στην Κωνσταντινούπολη (Οκτώβριος 2003). Έχει επίσης συνθέσει μουσική για το θέατρο. Εκτός από νέυ, παίζει πιάνο και hammond organ
Το 2006 συνίδρυσε το Χάρης Λαμπράκης Quartet με το οποίο έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (Θέα 2010, Μετέωρα 2012), τα οποία έχουν λάβει πολύ καλές κριτικές.
Born and raised in Athens, I started playing music at a very young age under many good teachers. I graduated from the Music High School of Pallini and the Music Department of the University of Athens with direction in ethnomusicology. I was fortunate to collaborate with internationally renowned musicians such as Haig Yazdjian, Savina Yannatou, Michalis Siganidis, Ross Daly, Kostas Tatsakis, Periklis Papapetropoulos, Christos Tsiamoulis, Antonis Apergis, Bijan Chemirani, Michel Doneda and others. For the last 20 years I have been participating in recordings and concerts worldwide. I also teach ney, giving seminars and masterclasses in Greece and abroad.
Κυριάκος Ταπάκης - Kiriakos Tapakis
Ο κυπριακής καταγωγής Κυριάκος Ταπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο διδάχτηκε ούτι από τον Αντώνη Απέργη, ταμπουρά από τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, δημοτικό τραγούδι από τη Θεοδώρα Βάρσου, βυζαντινή μουσική από το Γιάννη Αρβανίτη και θεωρητικά από το Μάριο Μαυροειδή. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα τζαζ κιθάρας με το Βασίλη Ρακόπουλο.
Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών Ελλήνων μουσικών και τραγουδιστών στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του έντεχνου τραγουδιού, όπως τη Δόμνα Σαμίου, το Σωκράτη Μάλαμα, το Νίκο Πορτοκάλογλου κ.α. και με τα συγκροτήματα Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου, «Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής», «Kirmizi Gül», «Καφέ Αμάν», «Λαλητάδες της Ροδόπης» κ.α. Είναι μέλος του συγκροτήματος «Λωξάντρα» και παράλληλα συμμετέχει σε μουσικά σχήματα πειραματικής – αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής όπως το «Βalarom Τrio» με τους Παντελή Στόικο και Λουκά Μεταξά.
Εκτός από το ούτι χειρίζεται με ευχέρεια πολλά άλλα συγγενή έγχορδα, ανάμεσα στα οποία το λαούτο, τον τζουρά, την κιθάρα, το σάζι, τη μαντόλα κ.α.
Διδάσκει ούτι στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στην Άρτα.